Voor veel Rotterdammers heeft de naam Van Mourik een vertrouwde klank. De uitvaartonderneming is vooral bekend van het fraaie uitvaartcentrum op de hoek van de Kamerlingh Onnesweg en de President Rooseveltweg in Ommoord. Maar wat lang niet iedereen weet, is dat de geschiedenis van dit Rotterdamse familiebedrijf al ruim tachtig jaar teruggaat.

Van Mourik Uitvaartverzorging

Het begon allemaal in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. In 1934 werd de uitvaartonderneming opgericht door Arie Willem van Mourik. De naam was eenvoudig en helder: Uitvaartverzorging A.W. van Mourik. Ook een kistenmakerij maakte deel uit van het bedrijf. Oorspronkelijk was de onderneming gevestigd in Kralingen.

“In die tijd – het was volop crisis – zag je veel uitvaartbedrijfjes ontstaan”, vertelt Nico Klink, die is getrouwd met de kleindochter van Arie Willem van Mourik en in 1976 in het familiebedrijf kwam werken. “Voor die tijd bestond het beroep van uitvaartondernemer eigenlijk nog niet. Je bestelde een kist bij de timmerman, moest zelf de rouwkoets bij een stalhouder regelen en een ‘kraai’ oftewel aan- spreker inhuren die het overlijden bekend maakte.”

Rouwkamer

Na de Tweede Wereldoorlog werd het vak steeds professioneler. “Net als in veel andere plaatsen werd ook in Rotterdam een rouwvereniging opgericht, die eigen rouwkamers had waarvan je gebruik kon maken”, zegt Klink. “Voor die tijd werden mensen vrijwel altijd van- uit huis begraven. Maar stel je niet teveel voor van de rouwkamers in die tijd. De overledene lag er weliswaar tijdelijk opgebaard, maar de nabestaanden mochten een kwartiertje, hooguit een half uurtje langskomen om afscheid te nemen en moesten daarna weer vertrekken. Verder was er niets, zelfs geen koffie.”

Dat veranderde eigenlijk pas in het laatste kwart van de vorige eeuw. Klink: “Service en aandacht werden in die periode steeds belang- rijker. Het gebeurde steeds vaker dat de overledene langere tijd in de rouwkamer was opgebaard en dat de familie en andere nabestaanden er konden terugkomen in de dagen tussen het overlijden en de begrafenis.”

Uitvaartcentrum Ommoord

Voor Van Mourik Uitvaartverzorging was dat nog niet voldoende. Daarom besloot Klink, die het bedrijf inmiddels van zijn schoonva- der had overgenomen, een eigen rouwcentrum te openen, waarvan iedereen gebruik mocht maken. In het begin van de jaren ‘90 kreeg hij de kans om het verwaarloosde jongerencentrum The Wall in Ommoord te kopen van de gemeente. En hoewel het nog de nodige voeten in aarde had voordat alles was geregeld, opende het uitvaartcentrum van Van Mourik op 16 september 1994 haar deuren.

“Vanaf het begin heeft ons uitvaartcentrum twee familiekamers waar de nabestaanden zeven dagen per week, 24 uur per dag terecht kunnen. Daarmee waren wij het eerste rouwcentrum in de regio en het tweede in Nederland die zo’n service boden”, vertelt Nico Klink trots. “Het principe is eenvoudig: de nabestaanden krijgen gewoon een sleutel waarmee ze zowel het pand als de kamer kunnen openen. Dat bleek – en blijkt – te voorzien in een grote behoefte.”

Troostrijke gedachte

Dat laatste begrijpt hij goed. “Het is een troostrijke gedachte dat je in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart op elk gewenst moment bij jouw dierbare kunt zijn, zelfs als dat midden in de nacht is. Van Mourik is blij dat we dat kunnen bieden aan alle inwoners van Ommoord, Zevenkamp, Alexander en de omliggende wijken en gemeenten. Want als uitvaartondernemer die persoonlijke aandacht en invulling van de uitvaart al ruim tachtig jaar centraal stelt in de dienstverlening, is dat erg belangrijk.”

Zijn we echt voordelig? Gebruik onze prijscalculator en bereken de kosten van de uitvaart.

Prijs berekenen