Anja Kluifhooft

Uitvaartleider

Anja Kluifhooft is uitvaartleider bij Van Mourik Uitvaartverzorging en daarmee het vaste aanspreekpunt voor de nabestaanden. “De keuze voor dit vak komt voort uit een innerlijke drang om nabestaanden te helpen het laatste afscheid met zorg en naar wens te regelen”, vertelt ze. “Het is namelijk erg mooi en dankbaar werk.”

Nadat ze lang in het onderwijs had gewerkt, besloot ze een paar jaar geleden die innerlijke drang te volgen. “Hoewel sommige mensen op het eerste gezicht vooral verschillen zien in die beroepen, zie ik toch met name de overeenkomsten. Want net als in het onderwijs draait het in dit vak om mensen en emoties. Het feit dat ik mag helpen om hun dierbare een mooi afscheid te geven, geeft mij veel voldoening.”

Vast aanspreekpunt

De eerste twee jaar was ze gastvrouw, daarna kon ze als uitvaartleider aan de slag. “In die rol ben ik het vertrouwde gezicht voor de nabestaanden van de overledene. Ik ben hun vaste aanspreekpunt voor alles wat met het laatste afscheid te maken heeft. Dat is belangrijk, omdat er daardoor een band tussen de familie en mij ontstaat die bijdraagt tot een mooi en waardig afscheid.”

Die manier van werken is volgens Anja de kracht van Van Mourik Uitvaartverzorging. “We staan echt naast de mensen en respecteren ieders wens. Geen uitvaart is hetzelfde. Want daar draait het uiteindelijk om: mensen in hun waarde laten. Dat geldt natuurlijk voor de overledene, maar net zo goed voor de nabestaanden. Zij moeten na de uitvaart immers het gevoel hebben dat het laatste afscheid naar de wens van hun dierbare was, maar ook op een wijze waarin ze zichzelf herkennen.”

Alle tijd nemen

Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen, vindt ze. “Er moeten in een korte periode veel beslissingen worden genomen. Beslissingen die de meeste mensen – gelukkig! – maar een paar keer in hun leven hoeven te nemen. En omdat je het niet opnieuw kan doen, moet het direct goed zijn. Dus neem ik alle tijd voor de nabestaanden en kunnen zij altijd bij mij terecht in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart.”

Anja Korporaal

Gastvrouw

‘Hartelijkheid en gastvrijheid staan voorop’

Bijna iedereen die regelmatig over de Kamerlingh Onnesweg loopt, kent haar wel. Al jaren is gastvrouw Anja Korporaal van het uitvaartcentrum van Van Mourik Uitvaartverzorging een vertrouwd gezicht in Ommoord. “Omdat ik veel buiten ben – ik houd namelijk ook de tuin bij – heb ik hier inmiddels heel wat mensen leren kennen.”

Die tuin is een hele klus, maar leuk om te doen én nuttig. “Zo’n goed onderhouden tuin is immers een visitekaartje van ons uitvaartcentrum”, vertelt ze. “Veel mensen die op weg zijn naar de Binnenhof om boodschappen te doen of hun hondje uitlaten, komen hier voorbij wandelen. En oudere mensen gaan vaak even op het bankje zitten om uit te rusten.”

Groot dorp

Vooral in het voorjaar en de zomer blijven voorbijgangers regelmatig staan om van de tuin te genieten. “Oh meid, wat staat alles er weer prachtig bij’, zeggen ze dan. Eigenlijk heeft het hier meer weg van een groot dorp dan van een stadswijk. En een praatje is natuurlijk snel gemaakt.” Als ze het zo zegt, doet ze zichzelf eigenlijk te kort. Want haar eerste vraag aan mensen met wie ze in gesprek raakt, is bijna altijd: ‘Heeft u misschien zin in een bakkie koffie?’ Die hartelijkheid en gastvrijheid staan voorop, vindt ze.

Informatie en bloemen

Het zijn natuurlijk niet alleen alledaagse praatjes die ze voert met de voorbijgangers. “Veel van hen zijn hier binnen geweest onder verdrietige omstandigheden”, legt ze uit, “en dan gaat zo’n gesprek natuurlijk al snel over hoe het nu met de nabestaanden gaat. Maar het gebeurt ook regelmatig dat er iemand binnenloopt die op zoek is naar informatie over het uitvaartcentrum en over Van Mourik Uitvaartverzorging. Of dat er bloemen worden bezorgd, die ik dan aanneem.”

Ze heeft het nog niet gezegd of er komt een ouder echtpaar binnen met een bloemstuk op de arm. Ze verontschuldigd zich om hen te woord te staan. Als ze terugkomt, zegt ze: “Dat bedoel ik dus. Deze mensen kwamen bloemen brengen voor iemand die hier ligt opgebaard, vanavond is er een condoleance. En zo heb ik elke dag wel aanloop hier.”