Personeel

Anja Kluifhooft – Uitvaartleider

Anja Kluifhooft is uitvaartleider bij Van Mourik Uitvaartverzorging en daarmee het vaste aanspreekpunt voor de nabestaanden. “De keuze voor dit vak komt voort uit een innerlijke drang om nabestaanden te helpen het laatste afscheid met zorg en naar wens te regelen”, vertelt ze. “Het is namelijk erg mooi en dankbaar werk.”

Nadat ze lang in het onderwijs had gewerkt, besloot ze een paar jaar geleden die innerlijke drang te volgen. “Hoewel sommige mensen op het eerste gezicht vooral verschillen zien in die beroepen, zie ik toch met name de overeenkomsten. Want net als in het onderwijs draait het in dit vak om mensen en emoties. Het feit dat ik mag helpen om hun dierbare een mooi afscheid te geven, geeft mij veel voldoening.”

Vast aanspreekpunt

De eerste twee jaar was ze gastvrouw, daarna kon ze als uitvaartleider aan de slag. “In die rol ben ik het vertrouwde gezicht voor de nabestaanden van de overledene. Ik ben hun vaste aanspreekpunt voor alles wat met het laatste afscheid te maken heeft. Dat is belangrijk, omdat er daardoor een band tussen de familie en mij ontstaat die bijdraagt tot een mooi en waardig afscheid.”

Die manier van werken is volgens Anja de kracht van Van Mourik Uitvaartverzorging. “We staan echt naast de mensen en respecteren ieders wens. Geen uitvaart is hetzelfde. Want daar draait het uiteindelijk om: mensen in hun waarde laten. Dat geldt natuurlijk voor de overledene, maar net zo goed voor de nabestaanden. Zij moeten na de uitvaart immers het gevoel hebben dat het laatste afscheid naar de wens van hun dierbare was, maar ook op een wijze waarin ze zichzelf herkennen.”

Alle tijd nemen

Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen, vindt ze. “Er moeten in een korte periode veel beslissingen worden genomen. Beslissingen die de meeste mensen – gelukkig! – maar een paar keer in hun leven hoeven te nemen. En omdat je het niet opnieuw kan doen, moet het direct goed zijn. Dus neem ik alle tijd voor de nabestaanden en kunnen zij altijd bij mij terecht in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart.”

Zijn we echt voordelig? Gebruik onze prijscalculator en bereken de kosten van de uitvaart.

Prijs berekenen